Nieuwe technologische realiteiten

Gerelateerde afbeelding

Marx en zijn volgelingen begrepen de nieuwe technologische realiteiten en de nieuwe menselijke ervaringen, dus hadden ze relevante antwoorden op de nieuwe problemen van de industriële maatschappij en originele ideeën over manieren om te profiteren van de ongekende nieuwe kansen. De socialisten creëerden een heerlijke nieuwe religie voor een heerlijke nieuwe wereld. Ze beloofden verlossing door technologie en economie, waarmee ze de eerste technoreligie in de geschiedenis vestigden en de fundamenten van het ideologische discours veranderden. Vóór Marx definieerden en onderscheidden mensen zich aan de hand van hun ideeën over God in plaats van productiemiddelen. Sinds Marx werden vraagstukken op het winkel huren arnhem gebied van technologie en economische structuren veel belangrijker en onderscheidender dan discussies over de ziel en het hiernamaals. In de tweede helft van de twintigste eeuw heeft de mensheid zichzelf bijna uitgeroeid in een geschil over productiemethoden.
Zelfs de felste critici van Marx en Lenin namen hun basisideeën over de geschiedenis en de maatschappij over en begonnen dieper na te denken over technologie en productie dan over God en hemel. Medio negentiende eeuw waren maar weinig mensen zo opmerkzaam als Marx, dus ondergingen maar een paar landen snelle industrialisatie. Die paar landen hebben de wereld veroverd. De meeste samenlevingen begrepen niet wat er gebeurde en misten daardoor de vooruitgangstrein. Het India van Dayananda en het Soedan van de Mahdi bleven zich veel meer verdiepen in God dan in stoommachines en daardoor werden ze bezet en uitgebuit door het geïndustrialiseerde Groot-Brittannië. Pas de laatste jaren heeft India enige vooruitgang weten te winkel huren den haag boeken in het dichten van de economische en geopolitieke kloof die het van Groot-Brittannië scheidde. Soedan ploetert nog steeds in de marge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>